[table:f206c22c3f][row:f206c22c3f][col:f206c22c3f]Treść:
Film opowiada historię czwórki bohaterów - dealera narkotyków, jego dziewczyny, najlepszego kumpla oraz matki, która rozpaczliwie chce schudnąć. Każde z nich ma marzenia, które próbuje zrealizować. Gdy im się to nie udaje, uciekają w świat używek, sięgają po substytut szczęścia, po narkotyki. To film o walce z nałogiem, a nie tylko o młodych ludziach walczących z narkotykami, jest analizą zjawiska uzależnienia.
Reżyseria: Darren Aronofsky
Scenariusz: Darren Aronofsky
Na podstawie książki: Hubert Selby Jr.
Obsada
Ellen Burstyn - Sara Goldfarb
Jared Leto - Harry Goldfarb
Jennifer Connelly - Marion Silver
Marlon Wayans - Tyrone C. Love
Christopher McDonald - Tappy Tibbons
USA
Dramat[/table:f206c22c3f]
Premiera: KINO - 16.3.2001
Kapitalny!!! Z pewnością nie można go zaliczyć do filmów łatwych i przyjemnych, ale właśnie dlatego warto go obejrzeć. W przejmujący sposób przedstawia degeneracjhę jednostki ludzkiej uzależnionej od narkotyków. No i ten soundtrack- wprost arcydzieło. Jednym słowem pozycja obowiązkowa.
Dosc przereklamowany. Szkoda mi bylo jedynie staruszki. Reszta przecietna.
no coś ty, wcale nie był przereklamowany, widocznie nie dorosłeś do tego poziomu żeby zrozumieć ten film, chociaż rozumiem, różne gusta.. mi osobiście film bardzo się podobał, oglądałem go kilka razy, no ale nie sam, w końcu jakiś porządny film o dragach, a nie jakiś trainspotting
widocznie nie dorosłeś do tego poziomu żeby zrozumieć ten film
lol
Gohano napisał/a:
w końcu jakiś porządny film o dragach
Wlasnie porzadnego filmu o dragach mi brakuje. W kazdym mowia, jakie to dragi sa zle i niszcza zycie. Geez.... TO juz jest nudne, ja rozumiem, ze im nie pozwola zrobic realistycznego filmu o dragach, bo pojdzie, ze zachecaja ludzi, ale daliby sobie na wstrzymanie.
Wlasnie porzadnego filmu o dragach mi brakuje. W kazdym mowia, jakie to dragi sa zle i niszcza zycie. Geez.... TO juz jest nudne, ja rozumiem, ze im nie pozwola zrobic realistycznego filmu o dragach, bo pojdzie, ze zachecaja ludzi, ale daliby sobie na wstrzymanie.
no coś ty, właśnie pełno jest filmów, szczególnie komedii w których pojawia się motyw dragów i nikt tam nie mówi że są złe, właśnie se biorą i nic, choćby trainspotting o którym wspominałem
Nie licząc Kochanego ear nad loathing in Las Vegas To jest dopiero film o narkotykach A jesli chodzi o Requiem for a dream to przyznam szczerze że film poruszający ale pokazujący też tylko część prawdy... mianowicie tą gorszą strone gdyż pokazuje jakie to narkotyki i ogólnie uzależnienia są złe a przecież ludzie nie biorą narkotyków bo są złe tylko dla tego że to pobudza ich mózg i ciało do trochę innych , nie przecietnych reakcji... tak przynajmiej myślę bo próbowac nie próbowałem . Kontynuując jednak uważam że najlepszym filmem o narkotykach jaki dotad widziałem jest Trainspotting a najfajniejszym Fear and oathin' In Las Vegas A Rquiem fo a Dream jest kinem wręcz przerażającym ukazującym realia życia narkomanów ale niestety widziane oczyma innych [przez co nie ma w nim ani jednej nutki tak ważnego optymizmu . Kurna ale referat wyszedł nie ma to jak humanizm człowiek potem potrafi ściemniać przez 3 godziny bzdury których i tak nikt nie słucha/ nie czyta
_________________ "Don't worry be stupid"
To nie oni są lepis od nas... problem w tym że my chcemy żeby tak było... dzięki temu mamy jakiś cel w życiu.
no coś ty, właśnie pełno jest filmów, szczególnie komedii
No wlasnie, komedii, czyli filmow, ktorych nie powinno sie brac zbyt serio (lepszym przykladem bylby "How High"), a na powaznie to juz oczywiscie narkotyki sa "be".
Gohano napisał/a:
pfff... na nic więcej cie nie stać?
To byla odpowiedz na takim samym poziomie, na jakim ty wypowiedziales swoje zdanie. Zrobilem to ostatni raz, bo "idiota najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a pozniej pokona doswiadczeniem" - a ja nie lubie przegrywac Gohano.
To byla odpowiedz na takim samym poziomie, na jakim ty wypowiedziales swoje zdanie. Zrobilem to ostatni raz, bo "idiota najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a pozniej pokona doswiadczeniem" - a ja nie lubie przegrywac Gohano.
gdybyś był taki mądry za jakiego sie uważasz to na moją wypowiedź nie odpowiadałbyś lol bo to nie jest sensowna odpowiedź, nie mam zamiaru sie z tobą kłócić, nie dlatego że uznaje sie na pokonanego, tylko dlatego że to bez sensu, więc pokój bracie
film super glowna melodyjka w tym filmie to :
Clint Mansell (Featuring Krono ) - Winter_ Lux Aeterna
no, a najbardziej podoba mi się wersja orkiestralna (nie wiem jak to powiedzieć, orchestral version ogólnie ),
iska napisał/a:
Film pokazuje to wszystko jakgdyby od innej strony, od środka i na pewno wstrząsa widzem...
chyba jako jedyny film o dragach, bo przy innych to sie przeważnie śmiałem, chociaż 'my dzieci z dworca zoo' też był dobry i fajny, ale napewno nie wstrząsnął widzem tak jak mówisz
Wiesz Gohano nie chodzi mi o wstrząs typu - otrzasniecie sie i znienawidzenie narkotykow. Po prostu wstrzasa swoim stylem, pokazaniem tgo wszystkiego w inny sposob niz wszyscy. My, Dzieci z Dworca ZOO" to tez niezly film, pokazuje po prostu zycie. Straszna jesgo strone
Wiesz Gohano nie chodzi mi o wstrząs typu - otrzasniecie sie i znienawidzenie narkotykow. Po prostu wstrzasa swoim stylem, pokazaniem tgo wszystkiego w inny sposob niz wszyscy.
no chyba
iska napisał/a:
My, Dzieci z Dworca ZOO" to tez niezly film, pokazuje po prostu zycie. Straszna jesgo strone
"My, dzieci z dworca ZOO" nie oglądałam, ale czytałam książkę - rzeczywiście jest wstrząsająca. To, że jest oparta na faktach czyni ją jeszcze bardziej szokującą. Film mam zamiar zobaczyć wkrótce.
_________________ Why don’t presidents fight the war?
Why do they always send the poor?
Film jest super, muzyka jest jeszcze lepsza, ale to nie jest film TYLKO o tym że narkotyki są złe, ale PRZEDEWSZYSTKIM o zniewoleniu człowieka.
Przynajmniej ja tak to odbieram.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum