Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Szukaj Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najlepszy film wszechczasów
Autor Wiadomość
dragon88 
Fanatyk Kina

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006   

Gladiator, Podaj dalej, Podziemny Krąg, Szósty zmysł, Matrix, Skazani na Shawshank.

shop_precz 
Adept

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006   

Forrest Gump, American Beuty, Między Słowami, Człowiek którego Nie Było, Lot nad kukułczym gniazdem...

crazypink 
Fanatyk Kina

Wysłany: Nie 21 Maj, 2006   

kurcze nie wiem, powiedziałabym ze "przeminęło z wiatrem"(jak to ktos stwierdził dla starych bab), w całości tego filmu nie obejrzałam, ale książka jest zajebista. oczywiście Titanic , mówi o miłoci bezgranicznej (która sie żadko zdarza) ... w pamięci mi zapadł też KOPCIUSZEk ale on nie ma zadnego przesłania, chyba ze uznać za przesłanie mozna to zeby zawsze spełniac swoje marzenia i zeby być odwaznym i pewnym siebie :)

mimi
Adept

Wysłany: Sro 24 Maj, 2006   

filmem z przesłaniem jest napewno ,, Czasem słońce czasem deszcz''. Opowiada o....
Albo lepiej sami zobaczcie naprawdę warto :)

Konstancja
Fanatyk Kina

Wysłany: Pon 29 Maj, 2006   

Myślę, że ,,Człowiek słoń'' jest właśnie takim filmem. Porusza bardzo ważny temat jakim jest akceptowanie odmienności i próba zrozumienia jej. Opowiada historię Johna Merricka, który został dotknięty chorobą okropnie deformującą jego ciało. Jednak w rzeczywistości był niezwykle mądrym i wrażliwym człowiekiem. Film pokazuje, że najważniejsze jest to co człowiek ma w środku. To banał, ale często o nim zapominamy.

Innym wspaniałym filmem jaki obejrzałam był Ojciec chrzestny. Może nie zawierał głebszych przesłań filozoficznych, ale Vito Corleone mówił wiele ważnych i mądrych rzeczy. Poza tym przypominał o tym jak ważna jest rodzina i przyjaciele.

I oczywiście ,,Przeminęło z wiatrem''. To nie tyklo łzawy melodramat, ale też film, który mówi o tym, że goniąc za urojonymi marzeniami można nie dostrzec, że to co naprawdę ważne jest tak blisko.

peorth 
Fanatyk Kina

Wysłany: Wto 30 Maj, 2006   

BART_osz napisał/a:
dla lubiacych stare kino "Obywatel Kain "

czy chodziło o film "Obywatel Kane" ? :hyhy:
nie zgodzę się że tylko dla lubiących stare kino, bo jak na tamte czasy to był to bardzo nowatorski film, rózniący się diametralnie od filmów z epoki...

i podpisuję się również pod stwierzdeniem że "Przeminęło z wiatrem" jest jednym z najlepszych filmów...

crazypink 
Fanatyk Kina

Wysłany: Wto 30 Maj, 2006   

Moze jeszcze Zakręcony piątek , tam chodzi o relacje między matka i córką (niebęde tego wyjaśniac )...
-Dirt dancing 2(to chyba wiecie jakie ma przesłanie??!!)
-Stowarzyszenie wędrujących dzinsów(mówi o prawdziwej nie rozrywalnej przyjaźni między 5 czy 4 dziewczynami)
-Romeo i Julia(to juz napewno wiecie)
i bardzo duzo jeszcze. Zdaje mi sie ze kazdy film ma jakieś przesłanie :) czasem jest to ajkieś takie przesłanie w stylu takim 'ŻEBY WIERZYC W SIEBIE",a czasem są to juz powazne rzeczy tak jak wczesniej pisałam jak np.Przeminęło z wiatrem, Titanic, Kopciuszek i reszta :P

[ Dodano: 30 Maj 2006 21:27 ]
peorth napisał/a:
czy chodziło o film "Obywatel Kane" ?
nie zgodzę się że tylko dla lubiących stare kino, bo jak na tamte czasy to był to bardzo nowatorski film, rózniący się diametralnie od filmów z epoki...

i podpisuję się również pod stwierzdeniem że "Przeminęło z wiatrem" jest jednym z najlepszych filmów...

przyznam ci racje!że przeminęło z wiatrem jest najlepszym filmem wszechczasów to chyba kazdy wie, nawet jesli gonieoglądał, a raczej powinien wiedziec chociaż o co w nim chodzi :P

felisitii 
Fanatyk Kina

Wysłany: Sro 31 Maj, 2006   

co do nie ktorych filmow zgodze sie ze sa świetne i zmienily kino typu matrix czy shrek . Lecz polecam ciekawy film jak dla mnie jest nim Efekt motyla z dosyc interesujacym przesłaniem

crazypink 
Fanatyk Kina

Wysłany: Czw 01 Cze, 2006   

felisitii napisał/a:
Efekt motyla

nieoglądałam tego , jakie jest przesłanie tego filmu ???

[ Dodano: 01 Cze 2006 15:47 ]
Jeszcze zapomniałam o jednym bardzo waznym, filmie "love story", to jest taki dramat, niebęde wam pisac o czym bo sami powinniście go najpierw obejrzec, a potem stwierdzic czy naprawde ma jakis morał , ja uwaz am ze ma :)

GambiT 
Fanatyk Kina

Wysłany: Nie 16 Lip, 2006   

Ciezko wybrac, chocby dlatego, ze tak wybrany film moze swiadczyc o tym, ze jest naszym ulubionym, zazwyczaj tak jest. Nie mozna porownac np legendarnych Star Wars (tak, ucza, ze np. na "rozgrzeszenie" nigdy nie jest za pozno, ze kazdy ma szanse byc lepszym czlowiekiem) czy innych kinowych legend z owczesnymi filmami.

Ja jednak sugerujac sie swoim ulubionym filmem podam przyklad "American psycho". Film ten pokazuje, jak duze podloze ma choroba psychiczna, jak kompletnie mozna zatracic sie w zmaterializowanym swiecie oraz to, jak otoczenie jest obojetne na to, co dzieje sie z czlowiekiem.
Wiele uczy film "Vanilla Sky", ale tu przeslanie jest oczywiste, wiec nie musze nic pisac.

Tuff Casimira
Kinofob

Wysłany: Nie 16 Lip, 2006   

now now people... what are your favorite places to travel to? :)

Twój pan i władca
Adept

Wysłany: Pon 17 Lip, 2006   

Temat bez sensu. Według AFI najlepszy jest "Obywatel Kane", według mnie "Ojciec Chrzestny", a według niektórych to będzie "Przeminęło z wiatrem". Trza pójść na komromis, najlepsza jest "Martwica mózgu" ;)

Gohano 
Administrator

Twój pan i władca napisał/a:
Temat bez sensu. Według AFI najlepszy jest "Obywatel Kane", według mnie "Ojciec Chrzestny", a według niektórych to będzie "Przeminęło z wiatrem"

czemu bez sensu, chyba o to chodzi żeby każdy napisał jaki jest według niego najlepszy filmacz, nie muszą wszyscy lubić tego samego

Cytat:
ajlepsza jest "Martwica mózgu"

ano dobry film :hyhy:

Twój pan i władca
Adept

Tak ale tytuł "Najlepszy film wszechczasów" wygląda tak, jakbyśmy chcieli wybrać jeden film, spośród wszystkizh. Jeżeli jest tak jak napisałeś, że każdy ocenia własny, no to masz racje, w takim razie temat na sens :)

dexter 
Kinoman

Wysłany: Nie 23 Lip, 2006   

Miasto Gniewu
Do czego jest człowiek zdolny pod wpływem złej oceny sytuacji, chwilowych emocji, uprzedzeń, chciwości, ignorancji .... ? :zalamany:

dona-mika 
Niewolnik Kina

Wysłany: Pon 24 Lip, 2006   

Władca pierścieni, efekt motyla,gladiator,american history x,titanic,pearl harbor :)
uwierz w ducha ;)

Forrest 
Kinofob

Wysłany: Sob 21 Paź, 2006   

Witam wszystkich!

Mój wybór padł na Forresta Gumpa, bo ten film wywarł na mnie ogromne ważenie dośc dawno temu. Za pierwszym razem trochę niezwykły film i tyle, ale przy drugim seansie dostrzegłem w nim coś więcej. Po żadnym innym filmie nie miałem takiej ochoty do życia i wiary w to, że kierując się kilkoma prostymi zasadami można żyć szczęśliwym. Od tamtej pory utożsamiałem się z filmem, związałem sie z nim emocjonalnie. Po nim było jeszcze kilka, które również zrobiły na mnie wielkie wrażenie, ale żaden tak pozytywnego, energetyzującego. Forrest był pierwszy, to tak jak ma się sentyment do wszystkich inicjajcji, tak ja uważam Forresta za swoje prywatne "credo". Co w nim takiego wspaniałego - w świecie, gdzie wszystko jest skomplikowane i rozmyte, tu jest prosta reguła - biegnij, dawaj ludziom nadzieję i ciesz się każda chwilą, spraw aby twój własny świat był najważniejszy, żyj własnym życiem. Film wzrusza i bawi, ale i pobudza do refleksji,napełnia pozytywną energię i wskazuje drogę.

dona-mika 
Niewolnik Kina

Wysłany: Nie 14 Sty, 2007   

Piękny umysł i zielona mila :padam:

Lily_Priscilla 
Adept

Wysłany: Nie 14 Sty, 2007   

Trudno wybrać jeden... Mój typ to "Siedem", "Pianista" i wspomniany już "Forrest Gump".

I have stripped of all but pride
so in her I do confide
and she keeps me satisfied (...)
I'll take my time anywhere
I'm free to speak my mind anywhere
and I'll never mind anywhere...

cleo 
Fanatyk Kina

Wysłany: Pon 15 Sty, 2007   

M A T R I X

Sophie
Kinofob

Wysłany: Wto 16 Sty, 2007   

'Forest Gump' oraz 'Leon Zawodowiec' :D

Lily_Priscilla 
Adept

Wysłany: Sob 20 Sty, 2007   

Trudno się nie zgodzić, że wszystkie wymieniane tu filmy są naprawdę dobre :) "Ojciec chrzestny", "Efekt motyla", "Skazani na Shawshank", "Leon Zawodowiec" czy "Matrix", które podaliście też należą do moich ulubionych :oczami:

I have stripped of all but pride
so in her I do confide
and she keeps me satisfied (...)
I'll take my time anywhere
I'm free to speak my mind anywhere
and I'll never mind anywhere...

Nortonka 
Security

Wysłany: Sob 20 Sty, 2007   

no to u mnie mała aktualizacja ;)
poza tym co pisalam wczesniej chcialam jeszcze dodać:

Miasto gniewu- film, ktory zrobil na mnie naprawde piorunujące wrazenie, zapiera dech w piersiach pod kazdym wzgledem i daje do myslenia

Podaj dalej- genialny Osment i Spacey... film również dający do myślenia... bardzo smutny

nie pamietam czy wspomnialam juz "Skazanych na Shawshank"...

no i to narazie tyle ;)

Gohano 
Administrator

Wysłany: Sro 24 Sty, 2007   

mi się jeszcze podobało ostatnio życie za życie :hyhy:

Akemi 
Security

Wysłany: Sro 24 Sty, 2007   

A mi się wydawało, że już w tym temacie pisałam :zdziwko: no cóż, a wiec moje typy to:
Zielona mila
Efekt motyla
Grobowiec swietlików
Podaj dalej
Milczenie
Leon zawodowiec
I to chyba na tyle ;)
Nierealnym pragnieniem, że
Tym razem coś musi się udać
Ostatnio zmieniony przez Akemi Sob 17 Lut, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu