Obsada:
Morgan Freeman ..... Detektyw Porucznik William Somerset
Brad Pitt ..... Detektyw David Mills
Kevin Spacey ..... John Doe
Gwyneth Paltrow ..... Tracy Mills
Kraj: USA
Recenzja
Bohaterami Siedem jest para detektywów, pracujących w wydziale zabójstw. Starszy Morgan Freeman, jest przeciwieństwem młodszego Brada Pitta. Spokój i rozsądek przeciwstawiony młodzieńczemu zapałowi i chęci pokazania wszystkim swoich zdolności, jakiekolwiek by one były. Freeman, mający odejść w ciągu tygodnia na emeryturę i opuścić znienawidzoną metropolię, pragnie przekazać całą sprawę Pittowi, który wprost pali się do rozwikłania zagadkowych morderstw. Pitt z kolei nie może obejść się bez doświadczenia swojego partnera. Chcąc nie chcąc - muszą pracować razem.
Moja opinia
Co by tutaj napisac NAJGENIALNIEJSZY film jaki dane mi bylo zobaczyc. Film, ktory ogladalem juz wielokrotnie, a co najmniej tyle samo obejrze Film genialny w kazdym calu.
Doskonale oddaje nas, czyli ludzi. To jakimi jestesmy i jak postepujemy. Film, ktory pokazuje takze 'okrucienstwo' John'a Doe. Choc gdyby sie tak zastanowic to jego metody byly takie jak powinny byc. Dopracowane w kazdym szczegole i wymierzone dokladnie w tych ludzi, w ktorych powinny byc. Najbardziej do myslenia daje scena w samochodzie, czyli rozmowa John'a z Mills'em i Somerset'em. Ta scena zawsze mnie porusza i zawsze po tym filmie zastanawiam sie nad samym soba, i tym co robie.
Zreszta ostatnia scena tez daje do myslenia. No bo, w koncu co ja bym zrobil w takiej sytuacji
No i nalezy takze dodac genialna obsade, ktora genialnie gra. No i moj ulubiony aktor, czyli Kevin Spacey
witam, film obejrzalem 'przypadkiem' w telewizji i wcale tego nie zaluje .
jest to obraz trzymajacy widza w ciaglym napieciu. z minuty na minute zastanawialem sie kto padnie jako nastepna ofiara, za jaki grzech i w jaki sposob. Doe zabija ludzi, ktorzy popelniaja jeden z grzechow glownych, natomiast sam dziala wbrew 10 przykazaniom, chociaz fakt, ze sie uwaza za zeslannika bozego jakos go usprawiedliwia . sposob w jaki zabija jest starannie przemyslany i doskonale wykonany. do znakomitej fabuly dochodzi bdb aktorstwo dwoch pokolen ... znanego wtedy szerszej publicznosci Morgan Freemana i mniej znanego Brada Pitta, a takze bdb role drugoplanowe, ktore zagrali Kevin Spacey i Gwyneth Paltrow.
Fincher dobrze postapil zostawiajac nam kilka motywow do przemyslenia, jak chocby ten czy Doe byl jedynie czlowiekiem ktorego pociagalo zlo, w imie ktorego zabijal w obmyslony przez siebie schemat ?, czy moze natchnionym wybrancem, ktory stara sie nam cos przekazac ?
film nalezy do grona moich 'ulubionych' musze przy okazji zaznaczyc, ze nawet mojej mamusce, ktora uwielbia filmy kostiumowe i tasiemce spodobal sie ten film i nie znasnela w polowie ogladania ;P hehe.
jeden z najlepsyz fimów jakie kiedy oglądałem! Freeman rządzi!! Świetna fabuła, i świetne efekty! Dla mnie git, obejrzałem z 15 razy i wcale mi się nie znudził jescze
Jeden z najlepszych filmów, jakie było mi dane oglądać w moim krótkim życiu. Niesamowity klimat miasta, w którym mógłby mieszkać każdy z nas. Iście przerażająca wizja Finchera. Jeśli tak będą wyglądać kary, za grzechy, to ja już nie greszę.
Ten film jest po prostu genialny!
_________________ "... to jest twoje życie i kończy się z każdą sekundą."
Pozostaje mi tylko przychylic się do opinii wszystkich . Siedem to najgenialniejszy film sensacyjny jaki widziałem. To nie jest tylko prosta rozrywka - Siedem to obraz, który skłania do myślenia. Rozgrywka między detektywami, a mordercą jest niesamowita. Do wszystkiego trzeba dodać świetne aktorstwo: Spacey pojawia się na ekranie na 15 minut i w tym czasie kradnie całe show. Niewiele gorzej gra Freeman i Pitt. Polecam każdemu!!
_________________ Wszystkich zainteresowanych zapraszam na forum bukmacherskie:
www.typerzy.com/forum
racja warto poszukac na allegro wlasnie zamowilem 18 plyt dvd ( w tym Siedem ) na allegro, co prawda wiekszosc z nich to plyty z czasopism, ale to nic . za caly zestaw zaplacilem niecale 100 zl czyli ok. 5 zl za plyte wiec jest to naprawde malo
Fucktycznie świetny film oraz wspaniała obsada. Sama oglądałam film parę razy, przynajmniej trzy. Chyba najlepsze dzieło Davida Finchera, choć znany jest on z tego, że niemal każdy jego film jest przynajmniej niezły. Zakończenie fucktycznie genialne, zarazem niespodziewane i nieźle wymyślone.
Z tym "najgenialniejszym" filmem to troszkę przesada, żeby aż takim mianem określać thriller o psychopatycznym mordercy (proszę wstrzymać się z linczem )
Ale zgadzam się, że to bardzo, bardzo dobry film. Aktorstwo świetne, zwłaszcza Pitt i Freeman, bo w przypadku Spaceya trudno właściwie powiedzieć, skoro pojawia się raptem na kilka minut. Genialny klimat - te sceny z padającym deszczem i ponurą scenerią - no miodzio. Fabuła jak fabuła - "nauczanie" przez zabicie kogoś w efektowny sposób to spore nadużycie, zawsze denerwujące mnie w filmach tego gatunku. Mnie tam nie przekonuje przemowa Doe'a - to po prostu psychol, który pseudoreligijnymi bredniami usprawiedliwia swoją potrzebę mordowania. To zwykły morderca, a nie nauczyciel. Dobre sobie.
Najbardziej godny polecenia z Siedem wydaje mi się przede wszystkim nastrój - ponuro, mroczno - "klimatyczne" mistrzostwo świata, bez dwóch zdań. Świetny film, i już, polecam wszystkim, którzy nie widzieli (a są tacy w ogóle? )
Rewelacyjny thriller chyba najlepszy jaki widzialem.Niezykle pomyslowy i oryginaln.Napiecie towarzyszy widzowi przez caly seans,a zakonczenie szokuje i wbija w fotel/ziemie.
_________________ ,,Królowa nie żyje,ale Ja tak" - Holly - The Descent najlepszy horror od czasów Dog Soldiers...
Rewelacja naprawdę świetnie się go ogląda mimo, że ma tak duży ładunek napięcia morderca to kompletny schizol, Morgan i Brad to świetna para film po prostu wciąga i intryguje. Po filmie długo zastanawiałem się co ja bym zrobił w ostatniej scenie to naprawdę dale do myślenia.
_________________ Up The IRONS!
"I am a man who walks alone
And when I'm walking a dark road
At night or strolling through the park
When the light begins to change
I sometimes feel a little strange
A little anxious when it's dark"
Świetny film, mimo że oglądałam go dość dawno to zapadł mi w pamięć i moge z czystym sumieniem powiedzieć ze warto go zobaczyc Obsada aktorska świetna, Morgan Freeman i Brad Pitt stworzyli wspaniały duet ale co ja się bede rozwodzić, to po prostu trzeba zobaczyć
_________________ Nie bierz poważnie tego co mówie, chyba że mówie poważnie...
_________________ "Don't worry be stupid"
To nie oni są lepis od nas... problem w tym że my chcemy żeby tak było... dzięki temu mamy jakiś cel w życiu.
Obsada-świetna,fabuła-świetna,a o grze Pitta nie wspomne(końcowa scena z pudełkiem na odludziu i świetnie zagrana reakcja Pitta po zobaczeniu co znajduje sie w środku była świetna).Co tu dużo pisać reżyser spisał sie na medal z obsadą i z filmem.Wielkie i mam nadzieje że zaczną takie produkcje wychodzić a nie ciągle reameki i gnioty jakich wiele.
_________________ "Żyj tak, żebyś po latach mógł powiedzieć - przynajmniej się nie nudziłem"
Forrest Gump
Wysłany: Sob 20 Sty, 2007
"Siedem" to także mój ulubiony film od wielu wielu lat Mianowicie od 1995 roku, kiedy powstał. Mam go w mojej domowej wideotece i męczę nim moich znajomych
Wyborna rola KEVINA SPACEY, ale także oczywiście Morgana Freemana i Brada Pitta. Niesamowity klimat filmu, no i ten deszcz, który nigdy nie przestaje padać Wogóle pomysł na fabułę... morderca zabijający wg VII grzechów głównych... Ehh...
Tak, jest to zdecydownie film, do którego mogę wracać w nieskończoność.
I'll take my time anywhere
I'm free to speak my mind anywhere
and I'll never mind anywhere...
Ja obejrzałem film dosc dawno przypadkowo w telewizji opuszczając pierwsze 25 minut
Pamietam ze jest po prostu genialny, doskonale trzyma w napieciu...
Najwiekszy szok to bylo morderstwo "za lenistwo", zreszta srednio pamietam co bylo w ostatniej scenie ale wiem ze byla najlepsza!!!
Teraz chcialbym zobaczyc ten film jeszcze raz no i wreszcie od poczatku!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum