[table:245f93fedd][row:245f93fedd][col:245f93fedd]Treść:
Matka i córka wracają z Berlina do domu. Dziecko niespodziewanie znika, a nikt z pasażerów samolotu nie przypomina sobie, by dziewczynka w ogóle znajdowała się na pokładzie...
Reżyseria: Robert Schwentke
Scenariusz: Peter A. Dowling, Billy Ray
Obsada
Jodie Foster - Kyle Pratt
Sean Bean - Kapitan Rich
Marlene Lawston - Julia
Erika Christensen - Fiona
Peter Sarsgaard - -
USA
Thriller[/table:245f93fedd]
Premiera: KINO - 14.10.2005
Ludzie mają pełno lęków, które nie tylko nie pozwalają im spać, ale nawet normalnie funkcjonować. Każdy się czegoś boi, ucieka przed nieznanym i szuka odpowiedniego lekarstwa. Lęków jest tyle, że nie jeden psycholog nie zna ich wszystkich. Często fobie zaliczane są do chorób cywilizacyjnych, co w obecnych czasach nie jest w ogóle dziwiące. Najgorsze jest to, że ludzie mający lęki, są nieprzewidywalni w swoich zachowaniach co sprawia, że inni się od nich jeszcze bardziej odsuwają. Często są niezrozumiani i traktowani inaczej, jak ludzie psychicznie chorzy, a oni po prostu się czegoś boją i szukają pomocnej dłoni.
Nie tylko w realnym świecie ludzie się czegoś lękają, bohaterowie filmów bardzo często przed czymś uciekają i walczą ze swoją psychiką. Im postacie filmu mają więcej problemów, tym widzowie mocniej ich żałują, a często się z nimi utożsamiają, by lepiej ich poznać. W filmie „Plan lotu” główna bohaterka ma ich nadmiar, co w pewnym momencie przeistacza się w heroiczną walkę o życie swojej córki.
Jodie Foster jest uznawana za jedną z najlepszych współczesnych aktorek, która z uwagą przebiera w scenariuszach filmów, w których ma zagrać. Większość na pewno kojarzy ją z „Milczeniem owiec”, lecz nie zapominajmy o jedynej w swoim rodzaju kreacji w „Taksówkarzu” Martina Scorsese, gdzie zagrała u boku Roberta De Niro. Dzięki swojej wybredności, nie spotykamy jej w filmach zbyt często, a szkoda bo prawdziwego aktorstwa ostatnio brakuje. W 2002 roku na ekranach kin gościł „Azyl”, gdzie zamknięta w pomieszczeniu metr na metr, musiała poradzić sobie z szaleńcem. Najważniejsze jest to, że dzięki doskonałej grze aktorskiej Jodie Foster, możemy być pewni, że cały film będzie dobrym obrazem, na którym się nie zawiedziemy. Ale od każdej reguły są jakieś wyjątki, a jak jest w „Planie lotu” ?
Biedna Kyle (Jodie Foster), od samego początku filmu spotykają ją same nieszczęścia. W Niemczech, w niewyjaśnionych okolicznościach ginie jej mąż. Zrozpaczona żona przyjeżdża razem z córką Julie do Berlina, aby zidentyfikować zwłoki. Po wszystkim trumna z ciałem wraca z nimi samolotem do USA. Miał to być spokojny powrót domu, jednak po wejściu na pokład samolotu zaczęły dziać się dziwne rzeczy. W pewnym momencie znika Julie, a zrozpaczona matka rozpoczyna heroiczną akcje znalezienia jej. Samolot nie jest taki duży i do tego w powietrzu, więc poszukiwania nie powinny być trudne. Kapitan samolotu Rich (Sean Bean) zarządza całkowite przeszukanie, jednak nic to nie daje. Matce pomaga policjant Gene (Peter Sarsgaard), którego niektóre zachowania wydają się bardzo podejrzane. Z upływającym czasem, Kyle zaczyna wpadać w panikę, histeryzuje, lecz zachowanie jest oczywiste, bo zaginęła jej córeczka. Film często zaskakuje i ciężko przewidzieć kolejną akcje, co działa na plus całego filmu. W miarę rozwoju akcji okazuje się, że Kyle wcale nie podróżuje z córką, wynikiem czego uznają ją za schizofreniczkę.
Miejsce akcji prawie przez cały film to samolot i jego każdy zakamarek. Niektórzy mogą stwierdzić, że jest to nudne i monotoniczne, jednak są oni w błędzie. Pamiętacie na pewno film „Telefon” z Colin Farrell, który cały rozgrywał się w budce telefonicznej, a obraz był interesujący i trzymający w napięciu. Tak samo jest z „Planem lotu”, który jest dobrym thrillerem z domieszkami dramatu. Dzięki genialnej grze aktorów, a w szczególności Jodie Foster ogląda się go z uwagą do samego końca. Pomysł na treść jest niekonwencjonalna, a zarazem banalna, wynikiem czego mamy warty oglądnięcia film. Może czasem denerwuje zachowanie głównej bohaterki, ale sami nie wiemy co byśmy zrobili w takiej sytuacji. Człowiek w takich chwilach nie myśli racjonalnie i może nawet popaść w obłęd.
Polecam ten film każdemu, chociaż by nawet dla Jodie Foster, która pokazała co to prawdziwe aktorstwo, a dzięki dobremu scenariuszowy powstało coś innego.
czekam na wasze komentarze
_________________ Szukam miejsc do publikacji moich recenzji !!!!
A po mnie ten film jakoś się ześlizgnął.. no bo tak - najpierw jest dobre wprowadzonko w fabułę, wiemy co i jak, Foster ginie bachor i zaczyna się robić ciekawie. Dzieje się, dzieje, aż wreszcie film dochodzi do takiego momentu, gdy sobie myślimy:
Aha, to na pewno okaże się, że ona sobie tę córkę wymyśliła.. i zadowoleni z własnej bystrości oglądamy dalej. Po drodze czujemy wzrastającą irytację zachowaniem głownej bohaterki - która lata bezkarnie po samolocie, robi co chce, psuje silnik, no przecież już po pierwszych objawach dziwnego zachowania zajęłaby się nią ochrona. Wiadomo, co może się stac z samolotem, majacym świra - potencjalnego terrorystę (zwłaszcza ostatnio wszyscy są na to wyczuleni) na pokładzie. A tutaj widzę, o procedurach bezpieczeństwa załoga nie słyszała. Co więcej, pozwalają bohaterce na sianie paniki i rzucanie oskarżeń na współpasażerów. Nosz kurcze.. co to za dziwo?
No ale dobra.. oglądamy, film zbliża się do finału - a tu babka naprawdę znajduje swoją córkę.. całe napięcie diabli biorą, film okazuje się zwyczajną produkcją z serii "matka ratuje dziecko"... Okazuje sie, że niepotrzebnie szukaliśmy drugiego dna, zaskakujacego zakończenia.. reżyser to poczciwina, któremu nawet nie zaświtało to w łebku... zrobił wszystko proste jak koniec cepa.
A najbardziej zirytowała mnie koncóweczka, gdy Foster wysadza cały tył drogiego samolotu. I po co, skoro już dała radę zamknąc tam przeciwnika i nic jej nie groziło? Wystarczyło odejść. Ale nie, "jeśli jest bomba, musi wybuchnąć" (tak chyba za "Speedem" sądzą Amerykanie) - taka rozprawa z jednym człowiekiem wygląda jak rzucanie się z siekierą na komara...
Na koniec obowiązkowe pokajanie się kapitana samolotu, który - a to bestia bez serca - nie chciał uwierzyć w zapewnienia spanikowanej i zeschizowanej kobiety, no i łaskawe przyjęcie owego hołdu przez niezłomną bohaterkę...
Zaczęło się dobrze, potem było nieźle, a od połowy wzrastająca irytacja, zakończona rozczarowaniem. Taki to film. Foster faktycznie dobra. Ale do jej bohaterki ani przez chwilę nie czułam sympatii - ot, obojętność. Może dlatego jej miotanie się po samolocie nie wciągnęło mnie należycie.
Film wg. mnie bardzo dobry. Oglądałem i muszę powiedzieć, że w żadnym momencie sie na nim nie nudziłem. Niekiedy zaskakujące zwroty akcji trzymają widza w napięciu. Polecam!
ogladajac ten film co chwila myslalem ze juz koniec ze juz po filmie a tu bah nowa akcja nowa scena nowa sensacja w sumie taki sobie nie w moim typie no ale cos sie dzialo koncowki do dzis nierozkminilem ;/ na jakiej to bylo zasadzie czy to dziecko bylo czy go nie bylo czy ucieklo czy sie zhowalo powiem szczrze nie wiem wiec bede zmuszony obejrzec film po raz drogi
_________________ nawet jesli wszyscy juz w ciebie zwatpili pokaz ze sie mylili nie czekaj ani chwili dluzej zycie to nie zawsze droga a ni roze duze PFK raz na dole raz na goze
Film dość ciekawy, w pewnym momencie nie wiedziałam już czy tej kobiecie się wydaje że miala ze sobą coreczkę czy nie, ale warto obejrzeć żeby móc go ocenic
_________________ Nie bierz poważnie tego co mówie, chyba że mówie poważnie...
Film dość ciekawy, w pewnym momencie nie wiedziałam już czy tej kobiecie się wydaje że miala ze sobą coreczkę czy nie, ale warto obejrzeć żeby móc go ocenic
Też nie wiedziałam już czy ona miała to dziecko czy nie:)
_________________ Na twarzach ludzi obłuda
Rezygnacja i nuda
Śmiech podszyty zwątpieniem
Nierealnym pragnieniem, że
Tym razem coś musi się udać
Wiek: 18 Dołączyła: 15 Lut 2007 Posty: 298 Skąd: ze stolicy świata:)
Wysłany: Sob 24 Lut, 2007
za duzo się spodziewałam a to była rzeczywiście taka historia jak na polsacie z serii : okruchy życia, czy jakos tak tylko troszkę nowsza i z lepszą odtwórczynią głownej roli
_________________ 1,2 Freddy's coming for you
3,4 better lock your door
5,6 grab your crucifix
7,8 gonna stay up late
9,10 never sleep again !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum